Koud man! Florida …

Vijf uur, vrijdagmorgen … jawel, daar zijn we weer. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik nog wel even had kunnen slapen hoor. Ik ging er pas om elf uur in, bijna 120 foto´s teruggebracht naar nog een goede 80 en dan nog het blog schrijven ná Albert. Armoedig eigenlijk, na al die rijkdom gisteren, dat wij samen één laptop delen (grijns, die is duur zat)! We willen voor zonsopkomst weg, dus ik heb besloten niet meer terug te gaan, want dan slaap ik er doorheen. Dus ben ik net lekker fris gedoucht en heb ik koffie gezet. Albert heeft de krant van vandaag al gelezen voor we naar bed gingen gisterenavond, tijdverschil is soms handig. Dat doet hij altijd op de laptop, nu is hij zoet met zijn iPad.

We gaan zo de auto laden en zien dan onderweg wel waar we ontbijten. We gaan een behoorlijke rit tegemoet, want in plaats van de aangegeven drie uur naar Melbourne waar we onze lunchafspraak hebben, zal dat bij ons wel langer gaan duren, want we gaan de scenic route A1A nemen, langs de kust en Intercoastal Waterway. Na onze lunchafspraak met Leontine, die we kennen van een Facebookgroep waarin veel Nederlandse buitenlanders zitten, rijden we door naar Kissimmee. Hartje pretpark-Florida, waar deze staat zo bekend om is. Totaal anders dan waar wij vaak ons vermaak zoeken en blijkbaar zeker zo druk als hier in Fort Lauderdale. Dat is trouwens de reden dat onze geplande dag naar Miami gewoon afgeblazen is. We deden er 2,5 uur over om hier te komen en een ritje heen en wee, zagen we dus echt niet zitten. Ik vind het vooral jammer dat we de Wynwood Walls hebben gemist, maar verder is het me hier stads en strand genoeg en vinden we Fort Lauderdale gewoon erg leuk.

Mensen kijken! Auto’s kijken! Ons toch weer verwonderen, al is het reis nummer 10. Zo anders weer dan aan de westkust of het noordoosten van dit enorme land. En toch vertrouwd met veel dezelfde winkel- en restaurantketens en dezelfde verkeersregels. Alleen druk! Wij vermijden al snel de grote steden in het natuurgeweld van het zuidwesten en zullen dat hier na volgende week ook meer gaan doen hoor, maar dit voelt ook wel een beetje als het verschil tussen Asturias of de Pyreneeën met onze woestijn in Murcia of de drukte in Alicante met haar stadsstrand. Maar leuk, gewoon superleuk. En vriendelijk, iedereen is gewoon zo open en belangstellend, ook in winkels. Kortom, we genieten weer. Ik moet nu wat gaan doen. Tot later ….

En zo zaten we om half zeven in de auto om onderweg te kunnen genieten van de zonsopkomst, maar die kwam niet. Het is een beetje fris, het waait en het is bewolkt. Niet klagen, want het is nog steeds boven de 21 graden, maar niet zo mooi als het was. We rijden Fort Lauderdale volgen de scenic route langs de kust en hier en daar een stuk de 1 North, de wat meer tussen winkels en bedrijven doorlopende weg. Als wij dachten dat we bij Fort Lauderdale de grote huizen hadden gehad, dan zaten we compleet fout.

Het mooiste moest duidelijk nog komen. In plaatsen als Boca Raton, West Palm Beach en nog veel meer klinkende namen liggen op de route dicht langs de kust huizen die je eigenlijk met geen pen kan beschrijven. Het woord ´estate´ komt nog het dichtste bij, landhuis is te zacht uitgedrukt denk ik. Enorme gebouwen met parken erom heen, waar meerdere tuinmannen hun werk doen en we zelfs dienstmeisjes in uniform zien oversteken. Veel meer privé dan in Fort Lauderdale, achter indrukwekkend geknipte heggen of sjieke muren. Onvoorstelbaar hoeveel geld hier moet zitten. Ik kom al heel lang in Amerika, maar dit heb ik werkelijk nog nooit gezien.

Het is wel een hele leuke route om te rijden hoor! Behalve de grote huizen zien we heel veel mooie, oude bomen. We hebben regelmatig afwisselend de oceaan rechts van ons of de Intercoastal Waterway links van ons en soms gewoon allebei. Er wordt druk gejogd, gerend, gewandeld en gefietst op de paden langs de weg en vaak ook op het strand. Soms is het gewoon file van wandelaars. Naast de enorme particuliere estates, zijn er ook grote afgesloten wijken (met toegangspoorten) waar iets minder spectaculaire huizen staan. En prachtige resorts en appartementengebouwen met weer schitterende tuinen erom heen. Het leven waar velen alleen maar van kunnen dromen, al zou het niet mijn soort zijn, denk ik. Geef mij maar ons knusse dorpje en de buurman met zijn geiten.

We zoeken op Google Maps een ontbijttentje en komen terecht bij The Sticky Bun in Deerfield Beach. Pareltje. Lekker hippie-achtig sfeertje, beach style, keivriendelijke meiden achter de bar en een groot schoolkrijt menu op de muur. Een van de dames wil graag toeristische tips voor Spanje, dus dat doen we dan maar even. Ik neem deze keer een wafel met pecannoten met een bakje vers fruit. Lekker! Albert heeft iets met eieren, ik weet het niet meer 🙂

Als we wat meer in het binnenland en noordelijker komen, verandert de enorme luxe in een wat meer bescheiden en soms zelf armoedigere uitstraling. Meer wat wij van andere delen van de States gewend zijn, zeg maar. Rond half elf halen we bij Starbucks een beker hete koffie en houden we plaspauze. Ondertussen is het gaan regenen en neemt de wind flink toe, maar echt koud hebben we het nog niet in de korte broek en t-shirt. De zon is er voor vandaag wel klaar mee, lijkt het. We krijgen door dat we vaart moeten maken, want we hebben de al genoemde lunchafspraak met Leontine in Melbourne.De groep waarvan we elkaar kennen is niet al te serieus, er mag flink gefoeterd worden op het land waarin de leden wonen, maar als er ergens stront aan de knikker is, is er een vrij vaste kern die voor elkaar in de bres springt en helpt. Zo belde onlangs een van de leden in het Frans naar het motel waar ik mijn iPad had laten liggen.

Leontine heeft op heel veel plekken gewoond met haar man die diende in de Amerikaanse luchtmacht. Inmiddels wonen ze al heel wat jaren hier in Florida, waar haar man voor NASA werkt. Hun enige zoon heeft autisme en vraagt veel zorg, maar daarnaast is ze nog betrokken bij allerlei andere projecten voor ´special needs´ kinderen en volwassenen. Toen ze van onze reisplannen hoorde, opperde ze elkaar te ontmoeten en dat vond ik een strak plan! We zien elkaar buiten bij Grills Riverside Seafood Restaurant & Tiki Bar en krijgen een tafel op een leuke plek binnen. Buiten is het inmiddels echt guur met 14 graden, miezer en flinke wind. Al snel zijn we in een heel druk gesprek gewikkeld. Ondertussen eten we ook nog eens erg lekker, ik had in elk geval prima in kokos gepaneerde garnalen met gesauteerde worteltjes. We houden het daarbij, want een dessert past niet meer 🙂 Wel tafelen we lekker na onder het genot van een kop koffie voor ons en een wijntje voor Leontine. Het is bijna drie uur als we vertrekken, op weg naar Kissimmee.

Het is een rit van een uur, maar rondom Orlando wordt het erg druk op de weg en de navigatie van de Chevy stuurt ons ook nog eens compleet de verkeerde kant op. Na wat gemopper en geklaag, ga ik navigeren met Google Maps, proberend ook nog de ergste files te vermijden. Mán, wat een drukte hier! Pas tegen vijf uur komen we aan bij het Red Lion Hotel Orlando Lake Buena Vista South, waar we bijna uit onze kleren waaien. We nemen de hoognodige tassen mee naar binnen, de rest zien we wel als het beter weer wordt. Bij het inchecken krijg ik te horen dat Booking onze reservering heeft geannuleerd en dat ik hen maar moet bellen. No way, we gaan dit eerst hier eens uitzoeken. Ik heb inderdaad geannuleerd en later opnieuw geboekt via de promotie van Booking met Transferwise en die boeking kunnen ze in eerste instantie niet vinden. Tot blijkt dat er geboekt is onder ´Albert en Monique Tijmes´. Op Albert en op Tijmes niet te vinden, op Monique blijkbaar wel. Het duurde even, want het meisje achter de receptie leek me absoluut niet snugger, maar haar manager was uit pittiger hout gesneden.

We hebben het wel even helemaal gehad. Albert moet ook nog terug naar de auto om een parkeertag aan de spiegel te hangen en hij had al zo’n klap van de kou en de stress. We lopen het enorme hotel door naar onze kamer, echt een t*ringeind en zien dat we beter voortaan achter kunnen parkeren, daar zit ook een ingang. We zijn echt te moe en te gaar om nog de deur uit te gaan, dus besluiten we maar meteen te gaan eten om daarna de handdoek in de ring te gooien. Online zag het Mexicaanse restaurant hier beneden er niet verkeerd uit, in het eggie was het meer een kantine met onervaren personeel. We delen een selectie van voorgerechtjes, die best lekker waren. Alberts hoofdgerecht was ook goed, zegt hij, ik kan dat niet zeggen van mijn droge hamburger en halfgare frietjes. Doe maar geen dessert 🙂 Morgen eten we buiten de deur.

Onze kamer is wel enorm ruim, het bed ziet er heel lekker uit en de verwarming op de kamer heeft de kou er nu uit. Ondanks de buitentemperatuur van rond de 10 graden, stond de airco gewoon aan. Ik heb een lekkere warme douche genomen en duik zo op tijd mijn bed in. De helft van de dag was superleuk, de laatste paar uurtjes wat minder. Morgen weer een kans voor het meest bezochte gebied van Florida! Geen blog van Albert vandaag, want die kijk naar Veronica Inside.

De foto´s van vandaag staan in het album, kris-kras door elkaar. Ook ik ben een beetje moe en er niet helemaal meer bij.

9 gedachten over “Koud man! Florida …

  1. Ik had net wat geschreven maar dat verdween zeker in de oceaan tussen jullie en ons in…
    We vinden je verhalen prachtig en leuk geschreven, we leven helemaal mee en ook de foto’s zijn geweldig! Het weer verbetert vast wel, groetjes van ons!

  2. Wat een belevenissen weer. Af en toe lees ik ff terug, nieuw hotel? dus ik zal wel wat gemist hebben. Je hebt het er maar druk mee, schrijven, foto’s, tomtom spelen en ook nog Albert. Zalig om dit allemaal op zo’n afstand met jullie mee te mogen maken en te genieten van de foto’s.

  3. Mijn reactie is ook verdwenen
    Niks ” sunshine state ” dus gisteren,vandaag vast beter.
    Ik hoop wel dat jullie beter gaan slapen,lijkt me heel vermoeiend !

Wij vinden reacties echt super leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s